مجله اینترنتی کشاورز جوان – مشهد : به منظور بررسی جدیدترین دستاوردهای علمی و پژوهشی، دومین همایش ملی زعفران در دانشگاه دولتی تربت حیدریه برگزار شد، به گزارش خراسان در این مراسم معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی به ۲ مشکل اساسی اشاره کرد و گفت: ثبت نکردن ژنتیکی زعفران و برند ملی زعفران از نگرانی های جدی دراین حوزه است که متأسفانه پیگیری ها طی ۲ سال گذشته به جایی نرسیده است و به دلیل این کم کاری برند افغانستان در جهان از ما جلوتر است.
ساربان به سطح زیر کشت زعفران ومیزان تولید آن اشاره کرد وگفت: خراسان رضوی با ۶۱ هزار هکتار سطح زیر کشت زعفران وتولید ۳٫۵ کیلوگرم زعفران خشک در هکتار، مقام اول کشور را به خود اختصاص داده است. مهندس غلامحسین ساربان افزود:در هر هکتار زعفران برای ۲۱۸ نفر شغل ایجاد می شود و در سال هایی که شرایط مطلوب تر است این رقم تا ۲۸۰ نفر افزایش دارد. به گفته وی سال گذشته از این استان۱۳۰ تن زعفران به ارزش ۴۰۰میلیون دلاراز گمرکات خراسان صادر شده است که این رقم نزدیک به نیمی از سهم کل صادرات این استان است. ساربان افزود: طرح جامع ملی زعفران کشور از سه سال پیش با دو هزار ساعت کار کارشناسی انجام شده، و هدف طرح این است که در مدت زمانی ۱۰ساله با همین سطح زیر کشت، هر سال۵۰۰تن زعفران درکشور تولید کنیم وتولید را از سه و نیم کیلو گرم در هکتار به ۷کیلوگرم برسانیم. چرا که رقبای ما در حال حاضر ۱۰تا ۱۲کیلو در هکتار برداشت دارند. محمد صادقی پژوهشگر زعفران نیز در این همایش گفت: متاسفانه بسیاری از مسئولان به خوبی متوجه نیستند که اگر زعفران از خراسان رخت بربندد چه سونامی وحشتناکی را شاهد خواهیم بود وچه اتفاقاتی رخ خواهد داد. وی افزود: به طور میانگین و بر حسب نوسانات قیمت، این محصول در سال گذشته ۶۵۰ میلیارد تومان سود آوری داشته است و اشتغال بالای آن و اهمیت استراتژیک این محصول بر هیچ کس پوشیده نیست. ولی با همه این مزایا متاسفانه طرح جامع زعفران ۳ سال است در دفتر برنامه ریزی ریاست جمهوری خاک می خورد و هیچ خبری از تصویب آن نیست. صادقی گفت:زعفران در مقایسه با سایر تولیدات کشاورزی استان به لحاظ مصرف آب، اشتغال زایی و بهره وری، قابل مقایسه باهیچ محصولی نیست. به عنوان مثال تولید یک شغل در بخش صنعت برای دولت ۴۵ میلیون تومان هزینه دارد در حالی که زعفران بسیار کمتر از این رقم است. در ادامه این همایش رئیس دانشگاه تربت حیدریه به ویژگی های منحصر به فردزعفران از جمله مصرف کم آب و توجیه اقتصادی بالای آن اشاره کرد وگفت :زعفران در این منطقه تاثیرات شگرفی بر اقتصاد خانوارهای روستایی دارد. دکتر علیرضا کرباسی افزود : در دومین همایش ملی زعفران ۱۲۰مقاله به دبیر خانه این همایش رسیدکه حدود ۹۰ مقاله پذیرفته و در کتابچه ای تدوین شده است . وی به مشکلات و چالش های زعفران در سه بخش بهره وری، بهره برداری و بازاراشاره کرد وگفت: میانگین عملکرد تولید نسبت به رقبا از جمله افغانستان پایین تر است، چرا که فرآوری این محصول با وجود ظرفیت های بالا توسعه پیدا نکرده است و در بازار هم وجود دلال ها و واسطه ها، گلایه مندی کشاورزان را در پی دارد و در بازار های خارجی هم با مشکلات برند و نبود رقابت مواجه هستیم. به گفته وی اگرچه به صورت جزیره ای نهادهایی مانند پژوهشکده زعفران تربت حیدریه، شورای ملی زعفران، ایستگاه های تحقیقاتی زعفران و کانون صنعت و دانش زعفران در خصوص زعفران فعالیت هایی انجام می دهند ولی ارتباط منطقی بین آنها کم رنگ است و متاسفانه تاثیر آن چنانی ندارند. به طور قطع برگزاری چنین همایش هایی می تواند ضمن هماهنگ کردن این نهادها در راه اهداف مورد نظر راهکارها و دستور العمل هایی برای سیاست گذاران در این زمینه ارائه کند.