مجله اینترنتی کشاورز جوان – خراسان جنوبی یکی از استانهای شرقی کشور است که بهرغم واقع شدن در منطقه کویری و بیابانی تولیداتی دارد که گاه باورکردنی به نظر نمیرسد، در این استان کم آب کشاورزی جزو مشاغل اصلی است و تولید گندم و محصولات جو و نظایر آن سالهاست که نسل در نسل پیگیری میشود. هر چند که خشکسالی مستمر همه تولیدات زراعی استان را تحتالشعاع قرار داده و کشاورزان با مسائل بسیاری روبهرو هستند، اما با این همه کشت زعفران، انواع گیاهان دارویی و محصولاتی نظیر عناب و زرشک جایگاه این استان در تولیدات کشاورزی را بسیار خاص کرده است.
برخی گیاهان دارویی تولید شده در این استان به کارخانههای بزرگ جهان صادر شده و در قالب تولید دارو وارد بازار دارویی دنیا میشوند. در اغلب گزارشهایی که درخصوص اقتصاد این استان نوشته میشود موضوع زعفران و صادرات آن و در مرحله بعد زرشک مطرح میشود،اما گذشته از محصولات شناخته شده استان یکی از تولیدات استان، عسل خراسان جنوبی است که مرغوبترین عسل کشور شناخته شده است بهگونهای زنبورداری به عنوان یکی از مشاغل توسعه یافته استان شناخته شده و تعداد زیادی از مردم از این راه ارتزاق میکنند.
۱۱ هزار کلنی زنبور عسل در خراسان جنوبی دایر است
بهگفته مسئول جهاد کشاورزی استان هماکنون ۱۱هزار کلنی زنبور عسل در این منطقه وجود دارد و به استناد آمار در حال حاضر ۴۸۰ زنبوردار در استان به کار تولید عسل مشغول هستند و تنها از ابتدای امسال حدود ۷۵ تن عسل در خراسان جنوبی تولید شده است. کیفیت عسل تولیدی این استان به اندازهای است که زنبورداران استان در جشنوارههای برتر کشور همواره رتبههای اول را کسب میکنند. این عسل به دلیل خشکی هوا و شرایط اقلیمی استان از غلظت بالایی برخوردار است و آنزیمها و آنتی اکسیدانهای آن در سطح بسیار مطلوبی است.
قند عسل تولیدی خراسان جنوبی زیریک درصد است
از طرفی میزان ساکاروز این عسل بسیار کم است. در حالیکه استاندارد طبیعی قند عسل ۵ درصد عنوان میشود میزان ساکاروز عسلهای تولید شده در استان خراسان جنوبی کمتر از یک درصد است که عاملی اثرگذار بر کیفیت ویژه این محصول به شمار می رود و آن را همچون دارویی مفید گرانبها کرده است.
از طرف دیگر پرورش عسل در این استان در کنار شهد گل و درختان ویژهای نظیر عناب و زرشک که در دیگر نقاط کشور وجود ندارد صورت میگیرد که همین امر آن را خاصتر میکند. اما با همه خواصی که برشمرده شد، این عسل در کشور چندان شناخته شده نیست و عمده محصول تولید شده عسل در خود استان به مصرف ساکنان آن میرسد و گاهی ممکن است تحت شرایطی خاص به استانهای دیگر فرستاده شود، این در حالیست که از این ظرفیت ویژه میتوان برای توسعه صادرات استان در بخش داخلی و خارجی بهره برد و این عسل را به صورت ویژه به کشورهای دیگر صادر کرد.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی در این خصوص میگوید: این عسل خاص یکی از امتیازات ویژه خراسان جنوبی است که در کنار محصولات دیگری همچون عناب خراسان جنوبی، زرشک آن و زعفران قائنات میتواند تبدیل به برندی شود که حتی مانند خاویار ایران جایگاه کسب کرده و مشتریانی از سراسر دنیا پیدا کند.
زمینه معرفی و صادرات عسل خراسان جنوبی فراهم شود
حجتالاسلام سیدمحمد باقر عبادی افزود: این امر مستلزم برنامهریزی کارشناسان و توجه مسئولان است که شرایط را بهگونهای فراهم کنند که هم تعداد بیشتری در این شغل مشغول شوند، هم پرورش دهندگان عناب و زرشک به دلیل نیاز زنبورداران در شغل خود ماندگارتر شوند و هم زمینه صادرات این محصول به سایر استانها و کشورهای همجوار فراهم شود تا بخش صادرات غیرنفتی استان بیش از پیش توسعه یابد.
وی ادامه داد: البته در سالهای اخیر بهدنبال کمبود آب که تبدیل به بزرگترین مشکل خراسان جنوبی شده است، تولید این محصول نیز کاهش یافته است. وی یادآور شد: طی دیدارهایی که با دکتر روحانی داشتیم مسائل استان از جمله کمبود آب و بخصوص اهمیت موضوع آبرسانی به روستاهای مرزی استان مطرح و پیگیری شد. عبادی اظهار داشت: با برنامهریزی برای حل مشکلات استان بخصوص در زمینه آب و کشاورزی و رونق مضاعف کشت زعفران و عناب و زرشک بیشک تولید این عسل خاص نیز رونق میگیرد و باید بهگونهای برنامهریزی شود که تولید عسل یاد شده حالت صنعتی به خود بگیرد و بتوان از آن استفادههای بهتری برد.
وی با اشاره به حضور بیش از ۵۰۰ خانوار زنبوردار در استان خواهان شناسایی و حل مشکلات آنها و اختصاص اعتبار،ایجاد صنایع تبدیلی، بازاریابی اصولی، برندسازی و توسعه صادرات این محصول خاص شد. بهگفته وی با گسترش تولید این عسل استثنایی ایران میتواند در زمینه توسعه صادرات غیرنفتی گامهای تازهای بردارد و با سرمایهگذاری برای تولید این محصول دریچه تازهای در این مسیر بگشاید که از منافع آن هم زنبورداران و هم سایرین متنفع شوند.
منبع: اقتصاد ایران آنلاین