کشاورز جوان -رئیس سازمان جنگلها،مراتع و آبخیزداری در سخنرانی پیش از خطبه نماز جمعه تهران کاهش سطح آب دریاچه ارومیه خشک شدن رودها، خشک شدن چاههای کشاورزی و خشکیدگی بخشی از جنگلهای زاگرس را نشانه آن دانست که برنامههای توسعه کشور با شرایط زیستبوم تناسب نداشته است.
به گزارش خبرگزاری فارس خداکرم جلالی در سخنرانی پیش از خطبههای امروز نماز جمعه تهران به مناسبت هفته منابع طبیعی با خواندن آیات و روایاتی درباره رویش گیاهان و درختکاری اظهار داشت: پیامبر در زمان اعزام مسلمانان به جهاد میفرمودند کهنسالان، کودکان و زنان را نکشید و درختان را قطع نکنید مگر اینکه ضرورتی پیش آید و ایشان هیچ کاری را حلالتر و پاکیزهتر از درختکاری نمیدانستند.
وی افزود: جامعه بشری با بر هم زدن تعادل زیستبوم جهان را با چالشهایی مانند گرم شدن زمین، کاهش آب شیرین، خشکسالی، آلودگی زیستمحیطی، سونامی، سیل و امثال آنها مواجه کرده است.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اضافه کرد: در قرن بیستم جمعیت جهان ۴ برابر اما مصرف آب ۹ برابر شد و فشار بر منابع طبیعی آستانه تحمل زمین را در نوردیده است.
وی اظهار داشت: در قرن بیستم سالانه ۳٫۷ میلیون هکتار از جنگلهای جهان کاسته شد و سطح جنگلها در جهان به زیر نصف رسیده است.
جلالی چالشهای درون کشور را عدم نگرش جامع و بهرهبرداری بیرویه و نامنظم از منابع طبیعی دانست و گفت: بدیهی است بهرهبرداری باید با رعایت حقوق این منابع و بر اساس توان اکولوژیک آنها انجام شود.
وی کاهش سطح آب دریاچه ارومیه خشک شدن رودها، خشک شدن چاههای کشاورزی، خشکیدگی بخشی از جنگلهای زاگرس را نشانه آن دانست که برنامههای توسعه کشور با شرایط زیستبوم تناسب نداشته است.
وی تاکید کرد: متوسط بارندگی در کشور ما یک سوم و تبخیر سه برابر متوسط جهانی است و ۲۰ درصد کشور در معرض فرسایش باد قرار دارد.
وی جامعنگری و آیندهنگری را برای رسیدن به وضعیت مطلوب برای نسل حاضل و آینده نیازمند عزم ملی برای حفاظت و بهرهبرداری پایدار از منابع طبیعی تجدیدشونده دانست و اظهار داشت: جنگلها سه کارکرد بسیار باارزش حفظ آب و خاک و تصفیه کربن دارند که ارزش این سه کارکرد ۲۰۰ برابر ارزش ظاهری آنهاست.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ۸۳ درصد از وسعت کشور تحت پوشش سازمان جنگلهاست گفت: از این میان ۱۴٫۳ میلیون هکتار جنگل وجود دارد که در ۵ منطقه از کشور پراکندهاند و جنگلهای پهنبرگ هیرکانی خزری از بزرگترین میراث طبیعی جهان محسوب میشود.
وی با تاکید بر اینکه جمعیتی بالغ بر ۱٫۴ میلیون خانوار به طور مستقیم در عرصههای جنگلی و مرتعی اشتغال دارند گفت: ایران از ۱۳ اقلیم شناخته شده جهان ۱۱ اقلیم را دارد و جزء ۵ کشور برتر جهان در تنوع جانوری و گیاهی است.
جلالی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباره محیط زیست گفت: ایشان مراتع و جنگلها را ذخایر عظیم کشور میدانند و تاکید دارند که مسئله منابع طبیعی یک مسئله تجملاتی و درجه ۲ نیست بلکه یکی از حیاتیترین مسائل کشور است.
وی اظهار داشت: پس از انقلاب در سطح ۹۶۰ هزار هکتار جنگلکاری ۱۶٫۵ میلیون هکتار مرتعداری ۷ میلیون هکتار بیابانزدایی، ۲۵ میلیون هکتار آبخیزداری انجام شده است و در ۱۳۲ میلیون هکتار نیز مالکیت دولت بر منابع طبیعی تثبیت شده است.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری بیان کرد: در عین حال سالانه از ۳۲ هزار هکتار تصرف متجاوزان رفع تصرف میشود و ۱۵ هزار هکتار اتفای حریق نیز سالانه انجام میشود.
وی اضافه کرد: حفاظت در راس برنامههای ما درباره محیط زیست است و ارتقاء فرهنگ منابع طبیعی دخالت دادن مردم، توسعه آبخیزداری و آبخوانداری با توجه به افت شدید آبهای زیرزمینی و مقابله با بیابانزایی از جمله اولویتها و برنامههای سازمان جنگلهاست.