مجله اینترنتی کشاورز جوان – یک کارشناس کشاورزی، به حداقل رساندن ریسک قیمت، تنظیم بازار و ثبات قیمت محصولات کشاورزی در طول سال را از مزایای بورس کشاورزی برشمرد.
ناصر شاهنوشی – عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد – در گفتوگو با خبرنگار کشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اظهار کرد: بزرگترین مزیت بورس این است که ریسک قیمت را به حداقل میرساند و به تولیدکننده کمک میکند تا با اطمینان از قیمت تعیین شده برای محصول خود، با فراغ بال به تولید بپردازد. همچنین کاهش ریسک فروش، تنظیم بازار و ثبات قیمت محصول در طول سال از دیگر مزایای بورس کشاورزی است.
وی تصریح کرد: موفقیت بورس کشاورزی، نیازمند پیش نیازهایی است که یکی از آنها وجود حجمی از کالا برای ارائه در بورس است.
این کارشناس دومین شرط برای ورود یک کالا به بورس را استاندارد آن دانست و افزود: بورس، ضوابط و استانداردهایی دارد که باید برای هر کالا در نظر گرفته شود؛ ضوابطی همچون درجه کیفی، اندازه، حجم معامله و نوع محصول که دقیقا باید مشخص شود.
شاهنوشی با اشاره به بورس کشاورزی در کشورهای توسعهیافته گفت: در آمریکا به دلیل وجود کشاورزی صنعتی، استفاده از فناوریهای نوین، ماشینآلات پیشرفته، انبارداری و … حجم بسیار زیادی از محصولات غالبا فرآوری شده وارد بورس کشاورزی میشود؛ بنابراین لازمه داشتن بورس، ایجاد ساختار تکنولوژی در بخش کشاورزی است.
وی ادامه داد: در بعضی از کشورها مثل ژاپن و هند نیز که کشاورزی خرده مالکی دارند، تعاونیهای روستایی به عنوان حلقه واسط بین بورس و کشاورز، عمل کرده و کالاها را به صورت کلان وارد بورس میکنند. این مدل برای کشور ایران نیز که دارای کشاورزی خرده مالکی است میتواند الگو باشد تا تعاونیها را به سمت بورس موفق پیش ببرند در غیر این صورت بورس کارآیی لازم را نخواهد داشت.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه یکپارچهسازی و الگوی کشت به کشاورزی متمرکز کمک میکند، گفت: کشت محصولات در سطح کلان به بالا رفتن بازدهی میانجامد که باید به این امر توجه بیشتری شود.