مجله اینترنتی کشاورز جوان – ساماندهی مطالعاتی و ارائه نتایج کاهش صادرات و افزایش واردات محصولات کشاورزی که نیاز به آب فراوان دارد، از امروز در دستور کار اتاق ایران قرار گرفت.
عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران امروز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اشاره به اینکه در صادرات محصولات کشاورزی ایران از این پس مفهوم مدیریت آب نسبت به گذشته پررنگتر میشود، گفت: بهطور نمونه برای تولید یک تن گندم، در صورتی که متوسط برداشت در هکتار پنج تن در نظر گرفته شود، حدود دوهزار مترمکعب آب صرف تولید میشود و در واقع زمانی که یک تن گندم وارد میشود، گویا دوهزار مترمکعب آب وارد شده است.
محدحسین کریمیپور افزود: “آب مجازی” یا آبی که در محصول نهفته است و تا محصول به بار آید، صرف میشود، روزبهروز در صادرات و واردات محصولات کشاورزی، با توجه به کمبود منابع آب کشور پررنگتر میشود.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۹۰ درصد آب مصرفی کشور را کشاورزی مورد استفاده قرار میدهد، خاطرنشان کرد: کاهش صادرات کالاهای بسیار آببر مانند هندوانه و افزایش واردات کالاهای آببر مانند برخی از اقلام غلات، یکی از ابزارهای اصلی است که میتواند به تعادل کمبود منابع و افزایش تقاضا کمک کند.
کریمیپور ادامه داد: کاهش صادرات محصولات کشاورزی با مصرف آب فراوان و افزایش واردات این محصولات، از امروز به بعد در فهرست صادراتی کشور لحاظ میشود.
وی با اشاره به اینکه سالانه ۱۰۴ میلیارد مترمکعب از منابع آب تجدیدپذیر کشور برداشت میشود، تصریح کرد: پتانسیل کل آب شیرین تجدیدپذیر ۱۳۷ میلیارد مترمکعب است، در حالی که طبق عرف جهانی برداشت شود، باید بیش از ۴۰ درصد آب مصرف نشود و ۶۰ درصد باقیمانده در چرخه طبیعت بماند.
سالانه ۱۴ میلیارد مترمکعب بیشتر از حد مجاز منابع آبی مصرف میشود
عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران یادآور شد: با در نظر گرفتن شرایط خاص ایران از قبیل واقع شدن در منطقه خشک و در حال توسعه بودن، اگر میزان استفاده از پتانسیلهای آب ۷۰ درصد در نظر گرفته شود، سالانه باید حداکثر مصرف آب ۹۰ میلیارد مترمکعب باشد که با در نظر گرفتن این گشادهدستی، سالانه ۱۵ میلیارد مترمکعب بیشتر از منابع آبی مصرف میشود.
کریمیپور با اشاره به اینکه آمار نشاندهنده این است که ایران کشوری در حال تخریب منابع آب و طبیعت خود مانند دریاچه ارومیه بوده که برای کاهش ۱۴ میلیارد مترمکعب اضافه بر مصرف، مجبور به کاهش مصرف از بخش کشاورزی است، تأکید کرد: ۱۳ صد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی، حدود پنج درصد در بخش شرب و دو درصد در صنعت مصرف میشود، این در حالی است که در دنیا ۷۰ درصد آب در بخش کشاورزی، ۲۲ درصد صنعت و هشت درصد در شرب مصرف میشود.
وی با اشاره به اینکه سهم بخش صنعت در آب مصرفی کشور بخش ناچیزی را شامل میشود، اظهار داشت: یکی از توصیههایی که باید صورت گیرد، افزایش مصرف در بخش صنعت و کاهش مصرف در بخش کشاورزی از طریق افزایش راندمان نسبت به آب مصرفی و بهبود سیستمهای آبیاری کشاورزی امکانپذیر است.
وی در پایان گفت: جلوگیری از برداشتهای بسیار غیرمجاز آب در کشور و رسیدن به دیدگاه “آب مجازی” در تجارت خارجی محصولات کشاورزی مانند بسیاری از کشورهای دیگر، از راهکارهایی است که برای کنترل منابع آبی کشور لازم است مورد توجه قرار گیرد.