کشاورز جوان – مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان جزئیات مزایا و خدمات بیمه اجتماعی کشاورزان را تشریح کرد و گفت: از ۶،۵ میلیون کشاورز کشور فقط یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر تا کنون تحت پوشش بیمه صندوق قرار گرفتهاند.
به گزارش کشاورز جوان به نقل از خبرگزاری فارس، در دومین نشست خبری روستائیان و عشایر، سید حمید کلانتری مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان گفت: در کشور چند صندوق بیمه مشغول فعالیت است که یکی از این صندوقها، صندوق تأمین اجتماعی با سابقه طولانیتری نسبت به سایر صندوقها مشغول به فعالیت است و جامعه هدف آن، کارگران و مشاغل آزاد هستند که سهمی از حق بیمه را کارفرما، سهمی را بیمه شده و سهمی را دولت پرداخت میکند.
وی افزود: صندوق دیگر، صندوق بیمه کارکنان دولت است که هرکس جزو کارکنان دولت باشد تحت پوشش صندوق بازنشستگی کشوری قرار میگیرد.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر اظهارداشت: صندوق سوم با سابقه ۹ ساله، صندوق بیمه کشاورزان، روستائیان و عشایر است که این صندوق با تصویب مجلس، کشاورزان ساکن روستا و غیر روستا و ساکن در شهرها را تحت پوشش قرار میدهد.
کلانتری گفت: جامعه هدف صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر، مشاغلی مانند کشاورزی، باغداری، زنبورداری، پرورشدهندگان ماهی و غیره و هر شغلی که مجمع امور صنفی جامعه کشاورزان آن را تائید کند شامل این صندوق میشود.
وی افزود: قبلاً برای این صندوق براساس مصوبه دولت سقف سنی معین شده بود و مردان بین سنین ۱۸ تا ۵۵ سال و زنان بین سنین ۱۸ تا ۵۰ سال میتوانستند از مزایای صندوق بهرهمند شوند و بیمه شوند اما با تصویب مجلس مبنی بر اینکه بیمه باید فراگیر باشد، این بیمه را برای کل جامعه روستایی در نظر گرفتیم و سقف سنی را از آن برداشتیم.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر اظهارداشت: قبل از برداشته شدن سقف سنی، جامعه هدف ما حدود ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر بود اما الان به ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به عنوان بیمه شده اصلی رسیده و با خانواده کشاورزان، این صندوق بالغ بر ۲۰ میلیون نفر را میتواند تحت پوشش قرار دهد و از مزایای بیمه استفاده کند.
کلانتری اظهارداشت: صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر با صندوق بیمه تأمین اجتماعی متفاوت است و فرق آن در این است که صندوق بیمه تأمین اجتماعی اجباری است ولی بیمه ما اجباری نیست و مشاغلی که میتوانند تحت پوشش بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایرقرار گیرند به صورت اختیاری میتوانند برای بیمه شدن اقدام کنند.
وی تصریح کرد: کشاورزان فیش حقوقی ندارند و بنابراین ما برای بیمه شدن آنها ۸ گروه درآمدی بین ۲۰۰ الی ۵۰۰ هزار تومان در نظر گرفتهایم که کشاورز با انتخاب یک گروه میتواند خود را بیمه کند.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر گفت: به عنوان مثال اگر یک کشاورز، گروه ۳۰۰ هزار تومانی را انتخاب کند به ازای آن باید ۱۸۰ هزار تومان بابت بیمه شدن به صندوق پرداخت کند که معادل ۵ درصد است و در مقابل دولت ۳۶۰ هزار تومان باید به عنوان حق بیمه آن کشاورز به صندوق پرداخت کند.
کلانتری بیان داشت: فرهنگ بیمه و استفاده از بیمه در جامعه روستایی و عشایر تروج نشده و ما از صدا و سیما میخواهیم که در تبلیغات این موضوع به ما کمک کند زیرا اکنون از حدود ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر کشاورز، روستایی و عشایر تنها یک میلیون نفر خود را بیمه کردهاند و باید کشاورزان را تشویق کنیم که برای آینده خود اقدام به این کار کنند.
وی تصریح کرد: الان هر کشاورزی به کارگزاری ما مراجعه کند ما آن را بیمه میکنیم و دولت هم حتماً سهم خودش را پرداخت میکند به طوری که در ۳ سال گذشته کمتر از ۹۰ هزار نفر بیمه شدهاند و بقیه غالباً بیمه خودشان را تمدید کردهاند.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر بیان داشت: ما تلاش میکنیم با یک برنامهریزی مناسب و حمایت دولت و مجلس و ایجاد فرهنگ سازی به کمک اصحاب رسانه، ائمه جمعه و جماعات و مبلغین، کشاورزان را تشویق و آنها را به سمت بیمه شدن سوق دهیم و کل جامعه هدف را تحت پوشش قرار دهیم.
کلانتری در ادامه این نشست به مزایای عضویت در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر اشاره کرد و گفت: این صندوق دارای مزایایی از قبیل بازنشستگی (مستمری پیری)، مستمری بازماندگان، از کارافتادگی کلی است.
وی افزود: بازنشستگی این صندوق به این شکل است که هر زن و مرد روستایی و عشایری که حداقل ۶۵ سال سن و حداقل ۱۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد، میتواند از مزایای مستمری پیری استفاده نماید و حقوق حداقل معادل دو سوم سطح درآمد انتخاب شدهای که در همان سال حق بیمه مربوطه به آن را پرداخت نموده است، دریافت نماید.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر تصریح کرد: مستمری بازماندگان شامل فوت ناشی از کار و فوت غیر ناشی از کار است به این ترتیب که فوت ناشی از کار یعنی افراد واجد شرایط تحت تکفل بیمه شدهای که دز اثر حادثه ناشی از کار فوت نماید، با هر میزان سابقه پرداخت حق بیمه، مشمول برخورداری از مستمری بازماندگان خواهند شد.
کلانتری گفت: فوت غیرناشی از کار به این صورت است که بازماندگان واجد شرایط تحت تکفل بیمه شده متوفی در اثر بیمه یا حادثه غیر ناشی از کار، طبق مقررات صندوق با دارا بودن حداقل یک سال سابقه بیمه و ۹۰ روز طی سال آخر مشمول دریافت مستمری میشوند.
کلانتری اظهارداشت: از کار افتادگی کلی در اثر حادثه ناشی از کار به این صورت است که وقتی بیمه شده صندوق در اثر حوادث ناشی از کار توسط کمیسیونهای پزشکی صندوق از کار افتاده کلی شناخته شود بدون در نظر گرفتن مدت پرداخت حق بیمه میتواند تا پایان عمر و پس از آن، افراد تحت تکفل وی از مزایای مستمری ماهانه استفاده کنند.
وی افزود: از کارافتادگی کلی غیر ناشی از کار نیز به این صورت است که هر متقاضی که پس از بیمه شدن در اثر حادثه غیر ناشی از کار یا بیماری، به تشخیص کمیسیونهای پزشکی صندوق، از کار افتادگی کلی شناخته شود با داشتن حداقل یک سال سابقه بیمه و به شرط آنکه ظرف سال آخر منتهی به شروع بیماری، وقوع حادثه و یا تاریخ از کار افتادگی، حق بیمه ۹۰ روز را پرداخت کرده باشد میتواند از مزایای مستمری استفاده کند.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر تصریح کرد: الان صندوق ۱۸ هزار نفر مستمریبگیر بر اثر فوت یا از کار افتادگی دارد که این مستمری را به کشاورزان از کار افتاده و یا خانواده کشاورز فوت شده پرداخت میکنیم.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه بالاترین و پایینترین حق بیمه پرداختی صندوق اکنون چقدر است، اظهارداشت: بالاترین سقف پرداختی ۳۰۰ هزار تومان و پایینترین آن ۱۲۰ هزار تومان میباشد که این افراد در اصل مستمری از کار افتادگی و یا فوت را میگیرند زیرا هنوز صندوق به ۱۵ سال قدمت نرسیده و بنابراین این افراد با کمتر از ۱۵ سال پرداختی این مبالغ را دریافت میکند.
وی افزود: دولت اکنون در جهت فراگیر شدن بیمه تلاش زیادی میکند و ما پیشنهادی که به دولت دادیم مبنی بر اینکه برای تشویق جامعه روستای و کشاورزان، از محل درآمد حاصل از یارانهها و انصراف از دریافت یارانه در صورت امکان به مدت ۲ الی ۳ سال حق بیمه کشاورزان را به صورت کامل پرداخت کند تا بدین ترتیب کشاورزان ترغیب به بیمهکردن خود شوند و بعد از آن کشاورزان و روستائیان خودشان حق بیمه را پرداخت کنند که البته این موضوع هنوز در حد یک پیشنهاد است.
کلانتری در پاسخ به سئوال خبرنگاری مبنی بر اینکه عملکرد ۸ ماه گذشته صندوق در دولت یازدهم چگونه بوده است، گفت: در طول سال ۹۲ که ادامه روال گذشته بود، حدود ۸۰ هزار نفر را بیمه کردیم ولی در این ۳-۴ ماه اخیر سعی کردیم تحول در کار صندوق رخ دهد و سعی شد در کارها و روشها بازسازی صورت گیرد.
کلانتری تصریح کرد: از یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر بیمه شده کنونی صندوق حدود ۵۰ هزار نفر را عشایر تشکیل میدهند که البته باید بگویم کل جمعیت عشایر کشور حدود ۲۰۰ الی ۲۵۰ هزار نفر است که با خانواده عشایر به حدود یک میلیون نفر میرسد.
کلانتری در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه منابع صندوق چقدر است و این منابع چگونه و از چه طریق تأمین میشود، اظهارداشت: یک بخش از منابع صندوق مربوط به آورده روستائیان میشود، بخش دیگر سهم دولت و ارزش افزوده ناشی از سرمایهگذاری است که ما در صندوق سعی میکنیم منابع را به سمت ارزش افزوده سوق دهیم و میزان داراییهای ما از محل سرمایهگذاری و ارزش افزوده تأمین میشود تا اینکه وابسته به منابع و ورودیهای صندوق باشیم.
در ادامه این نشست رضا کاظمی عضو هیأت مدیره صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، اظهارداشت: اگر بخواهم به صورت دقیقتر در مورد تعداد عشایر عضو صندوق حرف بزنم باید اعلام کنم که تحت پوشش صندوق ۱۳۲ هزار و ۸۷۲ نفر هستند که از این تعداد ۲۷ هزار و ۳۸۴ نفر نامنویسیکردهاند و حدود ۲۰ درصد عشایر تحت پوشش صندوق را تشکیل میدهند که با تمهیدات و پیشبینیها ما قصد داریم ۱۰۰ درصد عشایر را تحت پوشش قرار دهیم.
کاظمی افزود: ما در جهت بیمه کشاورزان تکلیف بسیار بزرگی را بر عهده داریم و به همین دلیل برای پوشش کامل بیمه کشاورزان، روستائیان و عشایر سعی کردهایم از کمک بهزیستی و کمیته امداد بهره بگیریم به طوریکه روستائیان که تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد هستند، خود کمیته بهزیستی و امداد ۵ درصد سهمی را که قرار است کشاورز به صندوق پرداخت کند را به ما پرداخت کند.
وی یادآور شد:البته تاکنون بهزیستی سهم خود را پرداخت کرده ولی کمیته امداد فقط در سال ۸۸ سهمش را پرداخت کرده و از آن به بعد سهمی را پرداخت نکرده است.
وی افزود: ما با سازمان بهزیستی و کمیته امداد در این خصوص تفاهمنامه داشتهایم و در صدد جلسات مشترک با آنها هستیم و امیدواری که که امداد سهم گذشته و آینده را در این خصوص پرداخت کند.
در ادامه این نشست کلانتری تصریح کرد: یکی از اهداف صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر ایجاد امنیت خاطر و ایجاد ماندگاری جمعیت در روستاها است و اینکه افراد به خاطر نداشتن امنیت شغلی و نیاز معیشتی به شهرها مهاجرت نکنند و به مشاغل کاذب مانند دستفروشی نپردازند.
وی افزود: ما به عنوان یک نظام اسلامی نباید قبول کنیم که کشاورزان و روستائیان ما در دوره پیری دست نیاز به سمت دیگران دراز کنند و به همین دلیل میخواهیم تا با کمک دولت در جهت حفظ زندگی روستائیان شرایط مناسبی را برای آنان فراهم کنیم و احساس دلگرمی به شغل کشاورزی را برای آنان فراهم کنیم.