کشاورز جوان – استانهای اصلی مرغ تخمگذار دچار بیماری آنفلوآنزای پرندگان هستند
هنوز هم آنفلوآنزای مرغی جولان میدهد و هر روز آمار تلفات مرغهای تخمگذار بالا میرود و مسئولان هم از مشکلات زیرساختی و کمبود اعتبار برای مقابله با این بیماری سخن میگویند. در همین راستا دبیرکل کانون سراسری مرغ تخمگذار گفت: امسال بیش از دو هزار میلیارد تومان به این صنعت خسارت وارد شده است. علیصفر ماکنعلی گفت: برای نخستینبار، بیماری آنفلوآنزا در سال ۸۴ و از بندر انزلی به وسیله پرندگان مهاجر وارد طیور بومی و سپس صنعتی شد. وی با بیان اینکه جزو ۱۰ کشور برتر تولیدکننده تخممرغ هستیم، گفت: اکنون ۲۴ هزار و ۷۷۷ مزرعه تولید مرغ گوشتی و یکهزار و ۸۰۰ واحد مرغ تخمگذار در کشور فعال هستند. ماکنعلی افزود: با توجه به اینکه هزار و ۸۰۰ واحد تخمگذار کشور در ۹ استان احداث شده، این تراکم بحث مبارزه با بیماری آنفلوآنزای طیور را با مشکل روبهرو کرده است. وی گفت: موانع مقابل سازمان دامپزشکی کشور برای کنترل بیماری آنفلوآنزای پرندگان رفتار پرخطر در کشور، از جمله توزیع دو میلیون کود مرغی است که موجب پراکندگی بیماری میشود. مشاور معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: در سال ۹۵ بیماری آنفلوآنزا در ۲۰ استان منتشر شده بود؛ اما امسال این بیماری در ۱۶ استان وجود دارد.
امکان مواجهه مرغ گوشتی با بیماری آنفلوآنزای پرندگان بسیار کم است
وی با بیان اینکه بیش از ۱۷ میلیون مرغ تخمگذار به دلیل بیماری آنفلوآنزا معدوم شدهاند که ۱۰ میلیون آن جایگزین شده است، تصریح کرد: امکان مواجهه مرغ گوشتی با بیماری آنفلوآنزای پرندگان بسیار کم است؛ در حالی که در مقابل حدود ۶۵ تا ۱۰۰ واحد پرورش مرغ تخمگذار، فقط یک واحد مرغ گوشتی آلوده به این بیماری میشود. ماکنعلی افزود: همه واحدهایی که مرغهای آلوده آنها معدوم شدهاند، برای جوجهریزی دوباره آماده هستند و در ۱۵ استان نیز موردی از بیماری آنفلوآنزای پرندگان مشاهده نشده است. وی گفت: از ابتدای شهریور امسال ۲۱ میلیون و ۶۴۰ هزار مرغ معدوم شده که ۱۷ میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه آن مربوط به مرغ تخمگذار بوده است. این مقام مسئول در سازمان دامپزشکی کشور گفت: پیشبینی میکنیم تا اردیبهشت سال آینده ۲۰ میلیون مرغ تخمگذار کشور معدوم شود و غرامتی که سازمان دامپزشکی کشور به مرغداران در این زمینه تا پایان سال پرداخت میکند، ۹۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان باشد.
از بینرفتن ۴۰ درصد مرغهای تخمگذار به دلیل آنفلوآنزا
همچنین در ادامه کاوه زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، گفت: در سال ۹۵ بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون و در سال ۹۶ حدود ۲۰ میلیون مرغ به دلیل بیماری آنفلوآنزا معدوم شدند. وی با بیان اینکه میتوانیم در کنترل بیماری آنفلوآنزا بهتر عمل کنیم، افزود: ۴۰ درصد مرغ تخمگذار کشور به دلیل این بیماری کاهش یافته و استانهای اصلی مرغ تخمگذار دچار بیماری آنفلوآنزای پرندگان هستند. زرگران گفت: البته این فقط مشکل ما نیست و از سال ۲۰۱۶ حدود ۲۷ کشور اروپایی نیز درگیر این بیماری بودهاند. اصلیترین مشکل مقابله با آنفلوآنزای پرندگان نبود بودجه مناسب برای کنترل این بیماری در سازمان دامپزشکی کشور است.
ارسال نامه به دفتر معاون اول رئیس جمهور برای کنترل بیماری آنفلوآنزا
زرگران گفت: نامهای را برای کنترل بیماری آنفلوآنزای پرندگان به دفتر معاون اول رئیس جمهور ارسال کردیم؛ اما پیگیریها موثر نبود و نتوانستند آنفلوآنزا را کنترل کنند. ضمن اینکه مجلس شورای اسلامی باید بودجهای را برای جبران خسارت مرغداران اختصاص دهد. رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی با بیان اینکه در پنجـ شش سال گذشته همه مرغ مورد نیاز کشور در داخل تولید شده است و وارداتی نداشتیم، ادامه داد: درباره واردات نهادههای طیور نیز هر کسی میتواند این نهادهها را وارد کند. وی افزود: نرخ تولید مرغ در کشور بالا و وزن مرغ نیز مناسب بازارهای جهانی نیست؛ از این رو توانایی رقابت برای صادرات این محصول را به دیگر کشورها نداریم. در بحث تولید مرغ گوشتی نیز باید بهرهوری افزایش یابد.
کسری ۷۰۰ تا ۸۰۰ تن تخممرغ در بازار
حمید ورناصری، مدیرعامل شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور، نیز گفت: با توجه به اینکه آنفلوآنزای پرندگان مختص ایران نیست؛ بنابراین همه عوامل کنترل آن را در اختیار نداریم. گاهی شیب حرکتی ویروس این بیماری طوری است که برنامههای کنترلی پاسخ نمیدهد. ورناصری گفت: این بیماری در سالهای ۹۴ و ۹۵ نیز خسارتهای زیادی داشت؛ اما توانستیم با کنترل آن از ایجاد تنش در بازار جلوگیری کنیم. وی با بیان اینکه بر مبنای کمبودهای احتمالی در زمینه نهادهها و محصول، برنامههای تنظیم بازار را پیاده میکنیم، گفت: اکنون بخش اصلی تنظیم بازار از محل تولید و ذخیره داخلی است. مدیرعامل شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور افزود: بر اساس بررسیهای شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور در حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ تن کسری تخممرغ در بازار وجود دارد که همه این کسری از واردات تأمین نمیشود، بلکه از محل ذخیره داخلی نیز استفاده میکنیم. ورناصری گفت: میزان تولید تخممرغ کشور ۹ میلیون تن است که مازاد مصرف داخلی است و با ذخیرهسازی این مازاد، نوسانات بازار را کنترل میکنیم. وی با بیان اینکه انحصاری در نهادههای خوراک دام و طیور وجود ندارد، افزود: شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور قیمتهای نهادهها را کنترل میکند.